Транспортна политика

Кога мога да очаквам пратката си?

Всички поръчки се изпращат от нашия склад до 5 работни дни от поръчката. Вашата пратка ще пристигне в рамките на 10-20 работни дни след датата на изпращане, в зависимост от наличността и местоположението на доставчика на услугата за доставка. Извиняваме се, че пратките може да се забавят, ако пратката се нуждае от митническо освобождаване или проверка, или поради забавяне на доставката, причинено от доставчика на услуги за доставка.

Как мога да проследя поръчката си?

Ще получите номера за проследяване в имейла за потвърждение на доставката. Можете да използвате номера, за да проследите поръчката си на уебсайта www.17track.net.

Какви са таксите за доставка?

Ние плащаме безплатна доставка.

До кои страни изпращате?

В момента доставяме до цял свят. Въпреки това, ако вашата страна не се поддържа от нашата логистика, ние ще ви информираме незабавно и ще направим необходимите промени във вашата поръчка. За списък с дестинации, моля, свържете се с нас на service@lceglam.com.

Как мога да променя адреса си за доставка?

Промените на адреса са възможни само до 23:00 ч. (PDT, -7 GMT) в деня на подаване на поръчката. За да поискате такива промени, моля, свържете се с нас на service@lceglam.com.

Мога ли да доставя на адрес, различен от адреса за фактуриране?

Да, възможно е.

Как се доставя моята поръчка?

Поръчките се изпращат в редовни работни дни, с изключение на празниците. Поръчки направени в събота или неделя ще бъдат доставени следващия понеделник.